Activitatea administrativă din şapte primării sălăjene se desfăşoară cu dificultate din cauza lipsei secretarilor, care fie s-au pensionat, fie au decis să plece în posturi mai bine plătite. Este vorba despre comunele Cizer, Valcău de Jos, Gîrbou, Bănișor, Surduc, Pericei şi Horoatu Crasnei.
Încercarea administraţiilor locale de a ocupa prin concurs funcţiile rămase vacante este îngreunată de câteva condiții impuse de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) pe care puţini candidaţi le pot îndeplini în prezent. Potrivit ANFP, în funcția de secretar se pot angaja doar persoanele care au studii de masterat ori postuniversitare în domeniul administrației publică, științe juridice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice. De asemenea, candidaţii trebuie să aibă minim doi ani vechime în specialitatea studiilor necesare funcției. În lipsa secretarilor primarii sălăjeni se descurcă așa cum pot.
În perioada următoare, Agenţia organizează concurs pentru cinci dintre comunele amintite – Cizer, Valcău de Jos, Gîrbou, Bănișor şi Surduc.
La Valcău de Jos, Primăria nu are secretar de circa nouă luni, când cea care a ocupat acest post s-a pensionat. De atunci, autoritățile au mai avut o încercare de a găsi un înlocuitor, însă fără succes.
„Persoana care s-a înscris la concurs nu îndeplinea condiţiile de vechime pe care le cere ANFP. Acest post presupune o pregătire, o experienţă, iar de regulă cei care îndeplinesc condiţiile au deja un loc de muncă stabil. În plus, până nu demult, salariul era destul de mic, nicidecum pe măsura responsabilităţii pe care o implică. Practic, secretarul este juristul comunei”, susţine primarul din Valcău, Ioan Roşan, potrivit căruia, în prezent, salariul unui secretar de comună ajunge la 2.500 de lei, după ce anterior majorărilor salariale din administraţie, leafa nu depăşea 1.500 de lei.
La Bănişor, fotoliul de secretar este liber din mai 2015, iar la concursurile organizate la Bucureşti nu s-a prezentat nimeni. Primarul Eugen Maxim recunoaşte că situaţia este extrem de dificilă în lipsa unui astfel de specialist: „Am albit în tot acest timp. Nimeni nu este interesat de acest post, probabil spaima de răspundere este mare. Salariul ar fi rezonabil, câtă vreme vorbim despre o funcţie de conducere, însă tinerii care ar îndeplini condiţiile din punct de vedere al studiilor şi al experienţei nu sunt interesaţi să muncească în mediul rural. Preferă să rămână unde au urmat universitatea ori în alte oraşe, nu vin la ţară”, se plânge edilul, care a fost pus în situaţia să delege o persoană din Primărie care să preia atribuţiile până când problema îşi va găsi rezolvare.
Pentru toate cele cinci posturi, proba scrisă a concursului este programată în 24 octombrie, data și ora interviului fiind comunicate ulterior.